Despre demnitatea umana

Incepusem saptamana trecuta doua articole (care nu s-au finalizat din varii motive). Unul despre tranzitul lui Mercur prin Rac, al doilea cu intrarea lui Marte in Gemeni si a Soarelui in Rac. Simteam cam cum s-ar putea manifesta energiile Racului potentate de energia mercuriana si de cea solara, dar si cum s-ar putea “aprinde” naravasul Marte in Gemeni.  Insa realitatea a fost mai presus de cuvinte.

Cand Racul este activat, sunt activate nevoile de securitate emotionala, sentimentala, nevoia de respect al spatiului intim si de manifestare rece si calculata a naturii emotionale a fiecaruia.

Acum doua seri am gasit pe FB stirea despre nefericitul eveniment de discriminare de la clubul Heaven din Timisoara, a carei eroina principala a fost Lavinia Rausch, o femeie frumoasa cu care soarta a fost nemiloasa si a adus-o intr-un scaun cu rotile. Am preluat articolul pe propria pagina, revoltata fiind de atitudinea lipsita de bun simt a angajatilor clubului.

Simtul civic, adevaratul simt civic, s-a manifestat in foarte scurt timp. Miscarea virtuala de boicotare a clubului Heaven a luat proportii in mai putin de 24 de ore. Sunt unii care nu au inteles ca aceasta miscare este legata de atitudinea fatisa de discriminare manifestata de bodyguardul si de seful de sala al clubului Heaven. Au inteles doar ca o persoana in scaun cu rotile nu avea ce sa caute acolo, sa se expuna si sa se puna in situatii penibile si/sau sa le provoace disconfort celor aflati in incinta. Multi nu au inteles sa o respecte indiferent de motivele alegerii ei. Si sa inteleaga ca este o persoana care si-a asumat situatia in care se afla. 

Din discutiile purtate pe pagina de FB de boicotare a clubului Heaven,  de lupta impotriva discriminarii, am ramas cu un gust amar. In primul rand pentru limbajul folosit de cei “pro-club”. In al doilea rand pentru ca am constatat ca suntem propriile noastre victime, pentru ca nu ne cunoastem drepturile, ca nu ne cunoastem legile si ca traim ca niste frunze in bataia vantului. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat, desi avem doua picioare cu care sa mergem in locurile care ne fac placere, si doua maini de care sa ne folosim pentru a oferi iubire, comapsiune, sa facem lucruri care sa ne aduca satisfactii, suntem ignoranti cand vine vorba de cei din jurul nostru care nu se pot folosi de ceea ce noua ni se pare “normal si firesc” (mainile si picioarele), dar si cand vine vorba de noi. Daca ne-am cunoaste drepturile nu ne-am mai lasa calcati in picioare de nimeni, in nici o situatie. Ca este vorba de un angajat la un spatiu de joaca pentru copii, de o vanzatoare, de un functionar public, de vreun om de la service etc. (pe acestea le-am trait eu). Daca ne-am cunoaste drepturile am spune clar, demni, cu fruntea sus ceea ce nu functioneaza conform legilor morale in aceasta tara, in aceasta societate.

Faptul ca nu ne stim drepturile ne stirbeste demnitatea, ne transforma in frustrati, in agresivi (verbal sau fizic), in nemultutumiti, in intoleranti, nesimtiti si lipsititi de orice forma de umanitate, de acele sentimente si de acea ratiune care ne diferentiaza de animale.

Acestea sunt consecintele activarii energiilor intunecate si umede ale Racului de catre planete masculine, luminoase: scot la lumina nevoie de securitate emotionala, nevoia de respect, de manifestarea a demnitatii umane.

Nu trebuie sa fim intr-o situatie similara cu ce aa Laviniei ca sa ne cunoastem drepturile. Fiecare om din aceasta tara, cu handicap locomotor, mental sau “aparent” normal, are drepturi. Daca ni le-am cunoaste si noi, astia din urma, nu am mai trai sentimente de neputinta, nu ne-am mai transforma in niste tortionari morali ai propriilor vieti. Am avea curajul sa vorbim si sa cerem ce ni se cuvine, si anume RESPECT! Este vorba de ceea ce oferim si de ceea ce primim.

P.S.: Cu acest post ma alatur campaniei propuse de www.groparu.ro de boicotare prin intermediul paginilor personale a clubului Heaven din Timisoara. Am lucrat in showbiz. Nu mai pastrez contacte cu prea multi artisti si nu stiu cati ajung sa citeasca aceste randuri. Dar fie sa aveti zece concerte pentru fiecare eveniment pe care il refuzati in clubul Heaven!!! Si … fie ca orice firma care refuza sa isi mai tina evenimentele private sau nu acolo, sa aibe parte de abundenta! In caz contrar… sa simtiti ca nu ati refuzat!

One thought on “Despre demnitatea umana”

  1. Of, Andreea, nu ştiu cât ţine de cunoaşterea drepturilor – sincer, eu nu mă pricep la legislaţie în domeniul ăsta, dar sigur ţine de bunul simţ (adică lipsa lui) al celor care au făcut măgăria.
    Acum vreo 10 ani am fost cu un prieten în aceeaşi situaţie într-un astfel de loc în Bucureşti, un club/restaurant şi chiar ma gândeam cum vor reacţiona cei de acolo, era nevoie şi de ajutor din cauza scărilor alambicate. Am intrat, am cerut ajutorul primului chelner şi, după ce am vazut că e uimit la modul uman-normal (probabil era prima oară când i se cerea aşa ceva) mi-a spus să aştept 2 minute că vine cu un coleg să ne ajute. Fără fiţe, fără complicaţii, s-au comportat foarte uman şi normal şi la venire şi la plecare. Indiferent de faptul că locul era plin şi s-au întors câteva capete după noi!

Comments are closed.