“Tu si medicul din tine – Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala”

“Tu si medicul din tine” este una dintre cartile pe care mi-a facut mare placere sa le citesc.

Cartea, scrisa de John E. Upledger, prezinta pasii care au dus la nasterea uneia dintre cele mai apreciate terapii actuale “Terap[ia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala”. Dr. Upledger povesteste cu naturalete si cu detasare cum, in timpul unei operatii la care asista ca secund, a descoperit ca, pe langa bataile inimii si ritmul respiratiei, in corpul uman exista inca un ritm, cel al membranei “dura mater”, cea care protejeaza maduva spinarii si care este  in contact direct cu creierul si cu sistemul nervos. Ritmul acestei pulsatii indica un dezechilibru la nivelul unor organe sau zone ale corpului.

Dr. Upledger si-a inceput cercetarile pornind de la aceasta constatare si a inceput sa gaseasca legatura dintre creier, cutia craniana si anumite afectiuni sau dureri din corp. Prin terapia CranioSacrala si prin punerea la punct a tehnicii de Eliberare SomatoEmotionala, Upledger si cei pe care i-a instruit de-a lungul timpului, au avut rezultate exceptionale in diverse boli si afectiuni, traume datorate unor experiente traumatizante la maturitate (precum razboaiele), sau chiar si cele din prima copilarie.

Interesant este ca medicul a imbinat credinta cu stiinta. Multe dintre descoperirile sale si le-a verificat in mod stiintific cu aparate specifice de masurare a energiei din celule spre exemplu. Cu ajutorul unui prieten fizician a demonstrat ca celulele au memorie si ca, experientele traumatizante localizate la acest nivel pot afecta in timp starea de sanatate a organismului.

Doua lucruri mi-au placut foarte tare in timp ce citeam cartea:

1. Momentele de sinceritate ale autorului, in care recunostea cu smerenie cum prin pacienti a invatat ceea ce nu a invatat in timpul scolii.

2. Exemplele care abunda din paginile cartii. Dr. Upledger nu se sfiieste sa impartaseasca cu cititorii pasii si rezultatele sau esecurile pe care le-a avut in perioada de evolutie a Terapiei CranioSacrale pe care pus-o  la punct prin practica.

Partea buna a acestei Terapii este ca poate fi practicata, in urma unor cursuri de instruire, de oricine, indiferent de specializarea pe care o are. Sunt incurajati membrii unor familii in care exista persoane cu probleme de sanatate sa invete tehnicile de baza ale terapiei pentru a le putea oferi celor bolnavi asistenta permanenta.

“Viata mea a inceput sa se schimbe din prima zi cand l-am vazut pe Delbert intins pe podeaua sufrageriei inconjurat de voma si sange.

In primul rand m-a facut sa intelege ca nu trebuia sa ma grabesc cu concluziile. Apoi m-a facut sa ma simt vinovat ca m-am grabit sa trag concluzia ca el era un caz de alcoolism. In continuare m-a introdus intr-un caz de infectie parazitara rara si mi-a aratat ce putea face aceasta corpului uman. 

Anterior nu mai vazusem chisturi la ficat si al creier cauzate de o infectie parazitara. delbert mi-a aratat ca nici marile centre medicale si nici profesorii sau medicii nu sunt atotstiutori. Ei nu au gasit ceea ce intuitia i-a spus lui Jim. Am inceput sa invat despre contradictia dintre gandirea rationala si analitica si intuitie. Am avut de luat o decizie majora intre a aproba sau nu procedura ‘mielograma cervicala’ si apoi operatia. Delbert mi-a aratat ca e alegerea lui nu a mea, iar procentul risc-profit el va evalua singur. A sfi putut sa recomand, dar nu puteam si n-ar fi trebuit sa-i spun eu ce sa faca.  Delbert m-a rugat sai respect drepturile de fiinta umana. 

Apoi, in timpul operatiei, Delbert mi-a inlesnit calea catre ceea ce va deveni sistemul craniosacral. A facut-o in asa fel ncat mi-a fost ranita mandria. Am fost  rusinat de neputinta de a mentine membrana nemiscata”. 

“Tu si medicul din tine – Terapia CranioSacrale si Eliberarea SomatoEmotionala” – Dr. John E. Upledger, 240 pagini

Editura Herald – Colectia “Terapia”.