Mercur retrograd – 23 februarie – 17 martie 2013

Intre 23 februarie si 17 martie, Mercur se afla in miscare aparent retrograda, prin sectorul zodiacal al Pestilor, zodie in care Mercur se afla “in cadere”, adica energiile sale sunt diminuate, iar caracteristicile legate de mental si comunicare isi modifica calitatea sub impactul energiilor zodiei.

Orice retrogradare a lui Mercur pe cerul astrologic, are ca mai multe efecte care vizeaza comunicarea si gandirea, perturbari in transmiterea si receptionarea informatiilor, intarzierea unor vesti, omiterea unor detalii importante in actele oficiale sau in comunicarea profesionala sau in familie.

In zodia Pestilor, insa, energiile mercuriene au un efect aparte, acela al invatarii prin intermediul capacitatilor extrasenzoriale, amplificandu-le. Apa este cel mai bun conductor de informatii energetice. Tranzitul lui mercur prin Pesti, cu retrogradare sau fara, determina fiinta umana sa devina receptiva la informatiile din zona “nevazuta” a existentei, prin toate simturile sale, amplificand trairea, sau nevoia trairii lui Dumnezeu, manifestata diferit, functie de gradul de percepere a realitatii nevazute al fiecaruia dintre noi.

Pe perioada retrogradarii, Mercur realizeaza, rand pe rand, conjunctii cu Marte, Soare, Chiron, Venus, incheiand cu o conjunctie cu Neptun, guvernatorul Pestilor, planeta fanteziilor, imaginarului, a transcederii de la nevoile pamantene la cele spirituale. Se accentueaza astfel tendinta de “curatare” a viziunilor pe care le-am avut de la ingresul lui Mercur in Pesti si pana acum. Accentul fiind mare pe acest sector zodiacal, constient sau nu, s-au trezit in noi dorinte si aspiratii care depasesc zona realului, pamantescului.

In Pesti tot Universul se afla in expansiune. Este ca si cum inima se dilata pentru a primi mai mult sange pe care sa il redistribuie in organism. Ne referim acum la Universul infinit numit OM, iar Mercur retrograd determina constient sau nu, analizarea tipului de expansiune pe care fiecare dintre noi il percepe. Care sunt directiile in care se indreapta? Expansiunea este in acord cu pulsatia divina? Vrem sa cucerim universul exterior sau pe cel interior?

In Pesti, spre deosebire de Scorpion, cautarea este concomitent in exterior si in interior, cu un puternic accent pe nevoia de a uni interiorul cu exteriorul. Din acest considerent, Pozitia interioara a fiecaruia ar trebui sa fie cea de smerenie in fata exteriorului, a infinitului, a Dumnezeului care s-a aratat lui Moise pe Muntele Sinai sub forma de rug, si care a facut ca Marea sa se despice in doua, pregatind calea spre intruparea Sa.

Dumnezeu nu cauta omul de ofrande. Insa Omul isi pune mereu intrebarea daca sacrificiul sau este suficient pentru ca rugile sa-i fie ascultate. Insa acest “suficient” nu-si are locul in zodia care timpul, spatiu si cantitatea nu sunt definite. Ci mai degraba calitatea ofrandei este cea asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia. Citirea consecventa a Psalmului 50, psalmul iertarii si al ofrandei aduse prin rugaciune, pregateste sufletul si mintea pentru primirea Darurilor Dumnezeiesti, dupa o profunda renuntare la propria fiinta.

Tot in acesata perioada se disipeaza iluziile si fantasmele pe care le-am construit pentru a ne face mai suportabila perioada de tranzitie, de la problemele pamantesti la o viata coordonata de Legile Divine. Capacitatea de a manifesta iertarea, iubirea, compasiunea, toleranta, acceptarea poate duce la vindecari profunde ale cauzelor suferintelor noastre fizice si mentale.

Fuga de realitate, fie ca este vorba de realitatea mintii sau realitatea sufletului, apeland la diverse substitute precum alcool, droguri, medicamente, este luata in vizor si necesita o atentie sporita. Tendinta este mare, dar dorinta de vindecare poate duce la o constientizarea a acesteia si necesitatea unei abordari directe care se poate produce fie in timpul perioadei de retrogradare, fie imediat dupa. Insa exista pericolul ca multi sa cada in capcana acestei fugi, identificandu-se cu fantasmele pe care le creaza ca forma de protectie a incapacitatii de adaptare la viata de zi cu zi.

Cartea de tarot care poate reprezenta intrutotul aceasta perioada este Arcana Majora XII – Spanzuratul. Aceasta semnifica o perioada in care ne putem simti suspendati intre Cer si Pamant, in carea vem de ales o cale prin care sa le aducem in armonie, in interiorul nostru. Reprezinta un moment de cumpana, de impas, in care cea mai buna atitudine pe care o putem adopta este aceea de detasare, de pasivitate. Si avem de ales de a o trai constient, voluntar, sau “la impuse” prin intermediul unei boli. Despre aceasta stare de pasivitate, C. G. Jung spune “a ramane agatat poate fi chiar si un ramaneti pe recepti, ceea ce trebuie apreciat pozitiv”. (Tarot – Hajo Banzhaf)

Concret, in aceasta perioada de 23 de zile, este bine sa fim atentia la ceea ce semnam, la ceea ce vorbim, la ceea ce visam, sa sporim rugaciunea, sa petrecem timp in meditatie si introspectie, sa ne preocupam de viata noastra spirituala. Setea de mistic este mare, dar conteaza si calea pe care o apucam. Visele pot fi profetice. Activitatea onirica este intensa si plina de simboluri. Putem fi constienti de adictiile noastre care ne impiedica in evolutia personale si putem alege daca si cum le vindecam, cum scapam de ele. Este bine sa fim precauti la orice accidente care implica apa: accidente, opariri, otraviri. In egala masura activitatile care presupun folosirea apei sunt recomandate pentru relaxare, si sporirea capacitatii de detasare; spre exemplu: pictura, aranjamente florale, aromaterapie, bai parfumate, inot etc.

In concluzie: Cu toate ca este vorba de retrogradare si ca zodia Pestilor este o zodie in care calitatile lui Mercur sunt diminuate, energiile sale influenteaza nu planul direct, concret al existentei noastre cotidiene, ci cel abstract, spiritual, al fanteziei si al capacitatii de creatie. Daca gandirea si comunicarea sunt impotmolite, este momentul pentru a le relaxa, concentrandu-te pe activitatid e natura mistica si creativa. Aspectele pe care Mercur le realizeaz ain aceasta eprioada sunt puternice, armonioase in marea lor majoritate, si putem sa ne orientam atentie spre linistea sufletului in tumultul cotidian, in defavoarea “problemelor” caracteristice determinate de intarzieri sau balbaieli. Pentru ca mesajele noastre sa fie mai bine primite si intelese, comunicarea prin simboluri, parabole, metafore si comparatii, folosindu-ne de povesti, proverbe sau vorbe de “duh”, este indicata. Astfel putem transmite cu usurinta ceea ce traieste sufletul nostru si ne putem adresa sufletului celui din fata naostra, “suntand” mintea analitica, si cerand o armonie intre noi.

Fie ca energiile mercuriene sa ne sporeasca capacitatea de a simti si de a gandi in acord cu Dumnezeu, exterior sau interior!

Sursa foto: Poiematike.