Atelier: Povestile ca metafore ale dezvoltarii de sine

Aurul se afla in intuneric. 
(C. G. Jung)

Se spune ca in lungile nopti ale transhumantei, pastorii se asezau inaintea focului si depanau povesti pentru a-i feri de toate primejdiile noptii. Suna idilic, dar nu e doar atat. Numerosi cercetatori contemporani au confirmat prin studiile lor rolul vindecator al practicii intonarii si crearii povestilor.

Inventarea povestilor, pornind dinspre o afectiune fizica sau un disconfort psihic, este intalnita printre tehnicile de terapie psihosomatica sub denumirea de metoda fabulatiei. Aceasta metoda a fost initiata si consacrata de catre Paola Santagostino, autoarea cunoscutei lucrari “Cum sa te vindeci cu o poveste”. Aceasta a constatat, de-a lungul numeroaselor sale cercetari, ca “rezolvarea basmului” de catre pacient, prin scoaterea eroului din impas, are efecte terapeutice directe inclusiv asupra functionarii organismului.

Paola Santagostino considera ca insusi faptul de a da o reprezentare simbolica in basm propriei situatii are un efect terapeutic imediat, intrucat faciliteaza accesul constiintei la procese profunde aflate in desfasurare – deseori inconstiente, uneori si de ordin corporal -, facilitand intelegerea si gestionarea lor. Tehnica fabulatiei poate fi utilizata ca metoda de stimulare a autovindecarii, de aprofundare a constiintei de sine si de dezvoltare a creativitatii. Este vorba de o metoda utilizabila de oricine, pe cont propriu, fara vreo contraindicatie, destinata mentinerii partii creative a mintii noastre, una care tinde sa se atrofieze daca e neglijata in favoarea exercitiului tiranic si exclusivist al ratiunii.

Dupa experienta cursurilor de povesti precedente, mi-am dat seama ca pana la urma bucuria de a spune sau de a crea o poveste este un scop in sine. Pe langa sensul lor vindecator, regenerator, relaxant, transformator, etc. povestile mai au si darul de a atinge cu magia lor sufletele celor prezenti, purtandu-le catre un taram fascinant la capatul caruia avem mai presus de toate surpriza de a ne trezi fata in fata cu noi insine cei de dincolo de masti, de frici, de conveniente sau cenzuri. Pentru ca traim intr-o societate care pune mai presus de toate accentul pe eficienta, randament si utilitate, ratiunea este cea care inrobeste si oculteaza adesea dimensiunea noastra emotionala, ludica, copilaroasa, diminunandu-ne astfel  din libertate si privandu-ne de beneficiile faptului de a fi intregi.

Tocmai de aceea vestea buna privind povestile este ca ele reusesc sa tamaduiasca acolo unde ratiunea reuseste sa vatame. Fiind urzite pe o structura arhetipala, iar itinerariul eroului fiind croit pe o directie similara stadiilor dezvoltarii eului, povestile ne ajuta sa refacem in interiorul nostru tocmai acea totalitate pe care o pierdem din vedere odata cu instrainarea de sine in drumul nostru prin viata. Daca va aflati si voi in cautarea acestei totalitati, va invit sa pasim impreuna pe urmele povestilor, de-a lungul a cinci intalniri in care vom incerca sa redescoperim uimirea in fata unei lumi pe care am uitat ca o purtam in noi – taramul fanteziei.

Structura cursului

1. Introducere. Regalitatea diurna a constiintei si simbolurile giuvaierului din mar.

2. Arhetipul umbrei si maimuta din sala tronului. Roluri si farse ale tricksterului.

3. Stihiile trecutului si enigmele salvatoare. Calatoria initiatica spre inconstient.

4.  Alchimia cunoasterii de sine, procesul de individuatie si darurile zeului. Simbolistica mandalei.

5. Chipurile eu-lui si povestea vindecatoare. Simboluri si metafore din povesti ca suport pentru viata cotidiana.

Detalii: http://goo.gl/9XH8h

Lector: Monica Brandusescu Gaitanaru

Data de incepere: 8 mai, ora: 19,00, saptamanal (in fiecare miercuri); cost: 225 lei, loc de desfasurare: FUndatia Calea Victoriei.