Celebritatea lunii: Robert Downey jr.

Robert Downey Jr. este unul dintre cei mai carismatici, dar si cei mai controversati actori ai Hollywoodului. Pare a fi mai cunoscut pentru problemele pe care le-a avut cu drogurile si alcoolul, care l-au “trimis”  nu de putine ori la politie si apoi la clinicile specializate in tratarea dependentelor. Poate aceasta ultima experienta a facut ca rolul sau de psiholog in serialul de succes Ally McBeal sa ii aduca simpatia publicului si o revigorare a carierei. A fost de doua ori nominalizat la Oscar, pentru rolul principal din “Chaplin” (1993) si pentru rolul secundar din “Tropic Thunder” (2009).

Dar cum l-au binecuvantat planetele la nastere?

Soarele in Berbec si in casa a IX-a a calatoriilor lungi, a studiilor superioare si a spiritualitatii, este in conjunctie cu Venus (orb de 2 grade) si Mercur retrograd (orb de 7 grade). Formeaza un trigon in semne de Foc cu Nodul Sud din Sagetator si din casa a V-a a copiilor, creativitatii si a iubirii si cu Ascendentul din Leu. Este un “mistuitor” in adevaratul sens al cuvantului. Temperamentul vulcanic umbreste posibilitatea de a manifesta, de a exprima creativ toate viziunile si intelepciunea pe care le dobandeste in urma experientelor sale de viata. Mercur retrograd il determina sa gandeasca si sa regandeasca propriile actiuni, pana la epuizare, cand, renunta la discernamant si actioneaza la impuls. Toate acestea sunt diminuate cu inaintarea in varsta cand, privind in urma, povesteste cu detasare si amuzant de nazbatiile sale.

Conjunctia Soarelui cu planeta frumusetii ii da aerul de cuceritor, ii indulceste trasaturile si il ajuta sa aiba un umor fin, dar brutal. De asemenea, aceasta ar putea fi explicatia pentru mobilitatea mimicii sale, una dintre cheile succesului sau, atat de admirata in filmele in care a jucat. Spiritul jucaus, curios, smecher, care parca stie ceva dar nu vrea sa spuna, ii da alura unui vesnic copil. Si a dovedit-o din plin in special in acele filme Sherlok Holmes.

Preocuparile sale de natura spirituala au inceput in momentul in care si-a dorit sa isi vindece dependenta. Astfel, in multe dintre interviurile sale a declarat ca, meditatiile, practica yoga si artele martiale au fost adevaratul ajutor in recuperarea sa, pe langa “cei 12 pasi de psihoterapie”. Din punct de vedere religios se considera o combinatie de Evreu-Budist, iar in trecut a fost un cercetator al ideologiei crestine si al celei hinduse.

O explicatie astrologica pentru dependentele si excesele sale in consumul de droguri si alcool, ar putea-o da opozitia dintre Luna aflata in Taur si in casa a X-a a carierei si statului social si Neptun retrograd din Scorpion si casa a IV-a a familiei, a relatiei cu mama, a copilariei mici. Robert a crescut intr-un mediu in care drogurile erau prezente. Tatal sau era dependent si este cel care la varsta de 6 ani i-a oferit prima experienta cu marijuana, experienta pe care a regretat-o cand fiul sau a ajuns sa fie condamnat la 3 ani de inchisoare in 1999. Drogurile au fost cele care au intermediat relatia tata-fiu, fiind parca singura cale prin care tatal si-a exprimat dragostea fata de fiu. Downey Jr. spunea despre acea perioada: “Cand eu si tata consumam droguri impreuna, era ca si cum el se straduia sa isi manifeste iubirea pentru mine in singurul mod pe care il cunostea”. Din aceste considerente, la varsta de 13 ani, cand parintii sai au divortat, micul Robert a plecat sa locuiasca cu tatal sau, cel care in perioada copilariei ii oferea mici roluri in filmele sale. Fantasmele copilariei au stat si stau probabil la baza dezvoltarii sale ca adult, la experientele mai mult sau mai putin dramatice pe care le-a trait.

Luna in Taur si in casa a X-a ii da o sensibilitate aparte, o satisfactie a simturilor care o poate implini doar prin succes, prin cariera. Aceasta pozitie a Lunii indica si atasamentul sau afectiv de imaginea tatalui, care pare a fi jucat si rolul de mama in viata sa si cel de sustinator al carierei. Insa a “calca” pe urmele tatalui sau, nu pare sa ii fi fost o alegere buna, dupa cum indica opozitia pe care Regina Noptii o are cu Neptun din Scorpion. Fantasmele copilariei, incapacitatea de a integra profundele sale trairi inconstiente, l-au adus in situatii conflictuale. Nevoia de putere fiind mare, greu de controlat si greu de satisfacut prin fortele proprii, l-au determinat sa recurga la substitute, precum drogurile, alcoolul sau armele de foc. In partea sa complementara, aceasta opozitie a avut ca rezultat succesul in cariera.

Acelasi succes este asigurat de pozitia lui Jupiter in astrograma natala, tot in Taur si in casa a X-a a carierei si a statutului social. Pozitia Marelui Benefic este o garantie a succesului, dar presupune multa munca si valorificarea propriei persoane, indiferent de radacinile sale. Conjunctia la orb de 8 grade cu Luna, este, de asemeni un indice pentru excese ale simturilor, ale nevoilor. Excesul de droguri si de alcool reprezinta, din punct de vedere psihologic, o fuga de realitate si construirea unei realitati pe care persoana dependenta o poate controla, sau un alt mod de adaptare a cerintelor mediului. Dar mai reprezinta si o nevoie de a reconstrui relatia cu propria mama. Jupiter a fost pe de o parte un amplificator al tendintelor distructive, ca mai apoi sa devina un determinant al succesului, pe masura ce Downey Jr.  isi “recupera” propria viata.

Continuarea in revista Astrotext.

Sursa foto: http://www.thepursuitofsassiness.com/2012/10/23/the-case-files-robert-downey-jr/