Negociind adevarul

inner worldFrecvent se foloseste expresia “fiecare cu adevarul lui” sau o alta inrudiata “acesta este adevarul sau” ca argument final, inchizator de discutii. Replia generatoare de frustrari in partenerii de conversatie, frustrari care stau la baza unor stari de agresivitate, care se sfarsesc in conflicte sau in lipsa de dorinta de a mai comunica unul cu celalalt.

Si totusi, cum ramane cu adevarul fiecaruia si restul lumii? Pornim de la premiza ca exista doua lumi care se intrepatrund si se determina una pe cealalta: lumea interna a fiecarui individ, populata de gandurile, emotiile, impulsurile si pulsiunile fiecaruia, care isi au radacinile in experienta de viata individuala, si lumea externa, exterioara individului, care este un cumul al tuturor lumilor interne ale celor cu care intra in relatie, guvernata de legi sociale nascute din evolutia umanitatii, de cultura, de contextul fiecarei generatii.

Scopul este de a aduce in echilibru realitatea interna cu realitatea externa, care se poate realiza printr-o functie a psihicului, testarea realitatii. Presiunea lumii exterioare este mare pentru fiecare dintre noi, luat individual. Realitatea interna poate fi dominata de conflicte interne nascute din impulsuri si nevoi personale nasatisfacute d emediu, dar si conflicte cu exteriorul atunci cand este dificil de acceptat regulile lumii extrioare. Sunt doua campuri de lupta care se intrepatrund, iar maturitatea psihica inseamna a pastra echilibrul intre cele doua lumi, fara a ignora vreuna dintre ele. Pentru ca adevarul individual este in legatura atat cu lumea interna cat si cu cea externa, si este dependent de satisfacerea nevoilor individuale, printre care si cea de socializare.

Privind din aceasta perspectiva, replica “acesta este adevarul meu”, spus pe un ton agresiv, care nu lasa loc de conversatii si schimb de idei, este venita dintr-o zona a infantilitatii, care inchide orice disponibilitate de reflectie asupra lumii exterioare, adica a realitatii exterioare formate din multitudinea de adevaruri individuale. Este acel sentiment de a trai cu “ochelari de cal” pe cap.

O explorare asumata a lumii interne, o testare matura a realitatii, sunt solutiile optime pentru atingerea echilibrului.