Astrologule, de cine esti posedat?

Black_magicAstazi, 9 martie, am participat la prima editie a Targului de Astrologie “Zodiac Cafe”, intr-un loc special, in care timpul parca s-a oprit in loc, Inspayer Bistro, in Palatul Spayer. Am revazut oameni dragi, am aflat cum numele mi-a luat-o inainte in lumea spirituala, am cunoscut o organizatoare tanara, frumoasa, desteapta si cu foarte multa carisma.  A fost o zi de martie “asezata”. Si imi cer scuze anticipat pentru ceea ce urmeaza.

Si-n toata aceasta atmosfera idilica, spre finalul zilei, am fost martora unui eveniment care m-a surprins total neplacut. Intrucat consultatiile astrologice erau oferite intr-un spatiu deschis era destul de dificil, oricat m-as fi straduit, sa nu aud ce se discuta “prin vecini”. Cand atmosfera a inceput sa se mai linisteasca, muzica sa isi reduca din volum, mi-a fost absolut imposibil sa nu aud o replica pe care o colega astrolog i-a dat-o unei persoane care se afla in fata sa: “Cand nu faci Voia lui Dumnezeu esti posedat!” Mi-am ridicat ochii din calculator fara sa imi pot ascunde socul si uimirea, si am privit persoana care primea consultatia: umerii cazuti, o expresie a fetei plina de vinovatie, palmele unite si prinse intre genunchi. Am simtit un imens val de empatie fata de ea. Imi venea sa ma duc sa o invit la o cafea, doar sa o scap de tirul judecatilor.

Apoi m-am uitat la colega astrolog: nici o urma de regret, o atitudine superioara, de autosuficienta, plina de sine si de intreaga informatie pe care a acumulat-o, de titlurile si onorurile pe care le-a primit pentru “merite deosebite”, in rol de judecator sau de vechi preot care este singurul aflat in posesia adevarului si a tainelor stiintelor sacre. Dreapta, cu o privire ferma si fara urma de sentiment, de nici un fel. Nu zic nu, poate a fost obosita dupa o zi de munca, intr-un mediu care nu era tocmai cel mai echilibrat posibil din punct de vedere energetic. Si totusi…

Tot drumul pana acasa am avut o stare de dezgust si ma intrebam de ce? Astrologul in cauza este o persoana fata de care am avut un mare respect, care s-a diminuat pe parcurs cand am vazut cu cat dispret isi trateaza colegii de breasla, cu cata superioritate judeca oamenii, cu cata pasiune se lauda pe sine si ce titlu de glorie face din scolile pe care le-a urmat si maestrii pe care i-a cunoscut. Ma intrebam daca am idealizat persoana si am realizat ca intr-o vreme am facut-o, mai ales ca intr-o scurta intalnire privata am realizat ca parerile noastre coincideau in anumite aspecte legate de practica de consiliere astrologica si de cum ar trebui sa arate profilul si deontologia astrologului.

Apoi am mers cu mai mult timp in urma, cand la televizor a existat un curent de denigrare a meseriei de astrolog, fiind asociata in diverse emisiuni cu vrajitoria. Atunci m-am revoltat ca asociatia din care fac parte, care este adevarat ca este una a simpatizantilor astrologiei, si nu una profesionala, nu a luat atitudine, nu a emis un comunicat in care sa isi exprime clar pozitia, sa explice ce inseamna meseria de astrolog, care este istoria ei, care este valoarea ei recunoscuta stiintific in occident si care sunt stiintele cu care se asociaza si colaboreaza, si care sunt modurile in care somitati din domeniul fizicii, astrofizicii, antropologiei, psihologiei, finantelor s.a.m.d. folosesc aceasta arta de cunoastere a lumii, a vietii, a omului. Reactia noastra, in grup si individual, a fost aceea de tacere. Nu a zis nimeni nimic. Atitudinea a fost de “lasati capul jos pana trece furtuna”. Mesajul de sus in jos a fost “daca vrei sa faci ceva fa si noi te sustinem”. Mesajul pe orizontala a fost “tu esti o luptatoare si combativa din fire. O sa-ti treaca. Trebuie sa intelegi ca astrologia nu este pentru oricine, si ca cei care cred in astrologie nu vor sta sa se uite si sa creada ce se spune in presa. Important este ce faci, tu sa fii in armonie si in echilibru. Oamenii vor observa diferenta”. Si am tacut!

Apoi mi-am amintit de un eveniment mai recent, cand Razvan si Dani in emisiunea lor au facut o campanie de cautare a unei horoscopiste. Ei nu au nici o vina. Sunt doi prezentatori de televiziune, a unei emisiuni de divertisment, care au avut experiente diverse cu astrologi profesionisti, si care au ales sa faca un spectacol si din aceasta rubrica. Reactia noastra, a celor din domeniu, a fost sa ne amuzam de candidate si sa fantasmam pe seama pregatirii si a viitoarei prestatii. O reactie serioasa? Nici una. Din partea nimanui. Am tacut din nou!

Si ma intrebam cu ce am contribuit eu la toata aceasta situatie? Si am realizat ca principala vina pe care mi-o asum este aceea ca am tacut, ca nu am spus si nu am scris nimic, in afara grupurilor de discutie, la vremea scandalurilor din emisiunile tv. Ca m-am retras de pe anumite grupuri de discutii pe teme astrologice pentru ca am realizat ca unii dintre colegii mei au tendinta de a proiecta pe hartile clientilor lor propriile probleme inconstiente, in timp ce altii, unele dintre somitati, au o reactie agresiva fata de cei care nu sunt de acord cu opiniile lor. Greseala mea a fost ca am tacut si am bombanit in sinea mea si nu am facut nimic. Nu am scris mai mult si mai consistent articole prin care sa ii ajut pe cei aflati in cautarea unor raspunsuri si care apeleaza la serviciile unui astrolog, cum sa se pregateasca pentru o astfel de intalnire. Omul ajunge sa contacteze un astrolog atunci cand se afla intr-un impas major, intr-o situatie de viata pe care nu o mai poate gestiona si pentru care cauta o solutie. Am fost acolo, in aceasta situatie, cu multi ani in urma, si as spune ca atitudinea este ca aceea a unui copil care nu mai stie cum sa rezolve un puzzle pe care il are in fata si cere ajutorul mamei sau al tatalui. Si in atare conditii, “Astrologule, i-ai spune copilului tau care nu a reusit sa rezolve puzzle-ul si s-a apucat sa deseneze, ca este posedat?”. Imi vei spune ca nu este aceeasi situatie, ca omul venit la consultatie este un om adult, care poate sa faca diferenta. Si am sa iti spun ca nu este asa. Omul din fata ta, la nivel emotional, psihic, este regresat intr-un stadiu de dezvoltare infantil, stadiu in care pe tine te priveste ca pe o autoritate, si care va primi de la tine ca adevarat orice i-ai spune. Indiferent cat de multe explicatii i-ai da ulterior, o astfel de afirmatie, ca cea de mai sus, este primita ca o lovitura. Daca copilului tau nu ii spui ca e prost, ce te face sa ii spui omului din fata ca e posedat?

Principalul lucru pentru care ma simt vinovata este ca am pastrat tacerea, si prin aceasta am validat atitudinile multora dintre colegii mei astrologi.  Ca nu le amintesc in mod sistematic acelorasi colegi ca este absolut ncecesar sa aibe un minim de cunostinte de psihologie, ca este si mai important ca ei insisi sa aibe o analiza personala facuta cu un psiholog psihoterapeut, ca nimeni nu iti da dreptul sa dispui de viata si problemele oamenilor dupa modul in care vezi tu lucrurile.

Am sa inchei cu o intrebare: “Stimata doamna, banuiesc ca sunteti la curent cu teoria arhetipurilor lui Jung, si ati auzit de Arhetipul Batranului Intelept. Stiti ca in diversele patologii psihice se manifesta Arhetipurile, adica acestea invadeaza Eul, si acest lucru se numeste inflatia Eului. In limbajul crestin este similar cu posesia. Intrebarea este: Doamna R.P. oare nu cumva dumneavoastra sunteti posedata de autosuficienta si infatuarea dvs?”