Luna Plina in Fecioara – 16 martie 2014

luna plina fecioaraPărintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti.”Evanghelia dupa Matei, c. 26, v. 39

In data de 16 martie, ora 19:07 (ora Romaniei) se formeaza aspectul de Luna Plina in Fecioara, pe axa caselor a XII-a – a VI-a, cu Luna in casa a XII-a si Soarele in casa a VI-a. Ascendentul evenimentului este in Balanta la gradul 5:34.

Luna in Fecioara si in casa a XII-a a lucrurilor ascunse indica o viata emotionala intensa, ascunsa (de ochii lumii), tendinta spre izolare, fuga de realitatea exterioara, de contactul cu oamenii, amplificarea gandirii magice si nevoia de purificare. Soarele, in opozitie, pare sa ceara o implicare in activitatile zilnice, o nevoie de a sacrifica si de a vindeca, de a concentra sentimentele de bunatate, empatie, si de a disipa ceea ce poate aduce  boala fizica si psihica.

In noptile cu Luna Plina intunericul pare mai mic, iar ceea ce se ascundea pana atunci, iese la lumina. In mod simbolic, ceea ce era ascuns luminii constiintei, se ridica din strafundurile fiintei si se face cunoscut. Fiind vorba de Luna Plina pe Axa Sacrificiului si a Vindecarii, pare ca principala intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este: ce sunt dispus sa sacrific din mine pentru sanatatea mea fizica si psihica? Este, poate, cea mai puternica Axa care sa ilustreze modul in care corpul este cutia de rezonanta a sufletului nostru, adica afectiunile fizice au ca si cauza emotiile puternice negate, reprimate.

Energiile lunare influenteaza nevoia interna de purificare emotionala, o purificare care ne poate ajuta sa vedem lumea in nuante. Dar exista tendinta de a nega sau de a reprima orice emotie care depaseste un prag de suportabilitate. Si tendinta de a le bloca, pusa in act, va duce la simptome fizice, la suferinta si purificare prin boala. Pentru unele persoane, fuga in munca sau in activitati solicitante din punct de vedere fizic si mental, pare a fi solutia pentru a evita confruntarea cu propria realitate interna. Pentru alte persoane, refugierea in practicile spirituale este, in cele mai multe cazuri, nu o cale de vindecare, ci un alt mod de a evita. Este ca si cum ar spera ca cineva sau ceva din exterior sa rezolve problemele interne.  

Ascendentul in Balanta indica nevoia de relationare; importanta infruntarii propriilor noastre temeri prin relatiile pe care le avem cu cei din jur. Cele mai mari frici, neputinte, dureri, trairi emotionale de orice tip, apar cand nu mai suntem singuri, cand din exterior, prin intermediul celorlalti, se activeaza cele mai bine ascunse fantasme. Fuga de relatii inseamna fuga de confruntarea cu propriul univers interior. Nevoia de a avea relatii, de a fi in relatii este chemarea interioara de (re)descoperire.

Cu Marte retrograd si Destinul in Balanta si in casa I a personalitatii putem simti impulsul de a intra in relatii. Dar, la fel de posibil, putem simti cum agresivitatea interna se activeaza in anumite relationari. Si atunci este vorba despre nevoile noastre interne, despre frustrari, despre incapacitatea de a fi flexibili sau de a tolera. Invatam sau nu diplomatia, si suportam consecintele.

Un apsect important in momentul de Luna Noua este opozitia Pluton – Jupiter, cu Marele Transformator in Capricorn si in casa a IV-a a caminului, sufletului si a relatiei primordiale cu mama, in timp ce Marele Benefic se afla in Rac si in conjunctie cu Mijlocul Cerului, punct al carierei si al statutului social. Pluton in aceasta pozitie, intr-o astrograma natala, poate sa indice o relatie fuzionala cu mama, care poate duce la probleme de a avea relatii stabile si de lunga durata cu un partener de viata. Pe de alta parte, poate crea sentimentul de vid interior, in baza unei relatii dureroase cu mama (pierderea acesteia inca din copilarie, o mama depresiva si inchisa in propria suferinta, etc). Pentru momentul de Luna Plina, influenta plutoniana poate avea ca efect o reparare prin metamorfoza a acestei relatii primordiale pe care fiecare dintre noi a avut-o si care a fost de o anumita natura. Conditia necesara si suficienta este aceea de a retrai afectiv relatia cu mama “rea”, asa cum am trait-o in copilarie. Infruntarea angoasei de separare este una dintre cele mai dificile, dar si cea care aduce cea mai profunda vindecare.

Jupiter in aceasta pozitie, intr-o astrograma natala, arata succesul profesional, in orice domeniu de activitate, dar in special ofera siguranta emotionala, obtinuta printr-o activitate creativa si care produce placere. In momentul de Luna Plina,energiile jupiteriene ajuta la atingerea obiectivelor, planurilor, realizarea proiectelor, pe masura ce se vindeca traumele  cele mai vechi.

Ce este de facut? In principal este foarte important sa nu fugim de emotiile noastre, sa nu ni le negam, sa nu le reprimam, sa nu ne afundam in munca in speranta ca “durerea” va disparea. Sa identificam fricile irationale si sa le gasim cauzele. Sa nu ne izolam, sa nu ne refugiem in practici spirituale in care cerem, dar nu suntem dispusi sa renuntam la ceva din felul nostru de a fi. Sa fim in relatie cu cei din jur, pentru ca prin intermediul lor putem sa descoperim lucruri interesante despre noi. Sa invatam sa ne acceptam agresivitatea si emotiile negative, dar sa invatam totodata sa le redirectionam energia. Sa fim atenti la simptomele fizice intrucat corpul este cutia de rezonanta a sufletului nostru. Cand lumea emotionala este prea mult timp negata, psihicul gaseste cele mai neasteptate moduri de a scoate in evidenta ca avem o problema. Sacrificiul de sine nu inseamna sa “mori pe cruce” pentru ceilalti, ci a identifica acele particularitati ale personalitatii care sunt disfunctionale, ne tin departe de oameni si implicit de noi insine, si de a le da o noua semnificatie, de a le reconstrui sau reformula. Adica, de a sacrifica un fel de a actiona, de a reactiona, prin intelegerea mecanismelor, cu scopul de a ajunge la Dumnezeul interior.

O Luna Plina vindecatoare sa avem!