Carte: Eroul cu o mie de chipuri

eroul_cu_o-mie_de_chiuri_perp_mare“Eroul cu o mie de chipuri” a lui Joseph Campbell a fost alegerea mea pentru vacanta care tocmai s-a incheiat. La finalul cartii mi-am dat seama ca nu intamplator am citit-o acum, in zilele in care am sarbatorit Invierea Domnului. Aceasta carte este un tratat de analiza comparata a povestilor, miturilor si legendelor de pe intreg cuprinsul globului, o lucrare de sinteza care pune in evidenta vietile zeitatilor, eroilor care au fascinant si inca fascineaza oamenii de pretutindeni.

Povestea fiecarui erou este o aventura. Calatoria incepe intotdeauna cu o chemare, este presarata cu incercari, cu piedici. Eroul are intotdeauna ajutoare, umane sau supranaturale. Dar mai ales are un scop. Din calatoriile lor, eroii ies intotdeauna transformati, chiar daca isi ating sau nu scopul, chiar daca supravietuiesc sau pier, chiar daca isi tin promisiunile sau nu. Scopurile difera functie de erou: de la obtinerea unui dar, pana la cautarea tatalui adevarat. Eroii au o descendenta umana sau divina, cu un destin stabilit sau nu inca de la nastere.

Campbell subliniaza rolul pe care il are psihanaliza in a restabili sensul povestilor, legendelor si a miturilor in viata individului si a societatii implicit. Autorul merge pe ideea ca acestea, ca si visele, au o sursa comuna, si anume lumea inconstientului individual si colectiv, asa cum au fost ele formulate ca si concepte psihanalitice de Freud si respectiv Jung. Atat visele, cat si povestile, miturile si legendele concentreaza in esenta lor, conflictele interne, fie ele de natura nevrotica sau psihotica. Diferenta intre cele doua produse ale psihicului uman consta in faptul ca povestile, miturile si legendele nu sunt produse spontane ale psihicului, asa cum sunt visele, ele trecand printr-un proces de elaborare constient. Insa ambele au un sens ascuns, care este, de fapt, rostul lor in viata omului.

Calatoria eroului este similara cu calatoria pe care fiecare individ o poate face in propriul inconstient. Important este ca fiecare, aidoma personajelor, sa auda si sa dea curs chemarii spre aventura. Iar explorarea inconstientului nu este scutita de peripetii, de infruntarea unor demoni si dragoni sau a unor personaje rele, ostile.

Legendele lumii oglindesc viata, atat la nivel individual, cat si ca umanitate. Exista o ciclicitatea a vietii, cu legi care se aplica si la nivel de microcosmos, si la nivel de macrocosmos. Omul infrunta lumea si moartea calatorind prin viata. Calatoria presupune construirea unei identitati, renuntarea ei prin integrarea universului necunoscut in propriul univers si dizolvarea lumii interioare in oceanul cosmic, ca mai apoi sa revina in aceeasi identitate, profund transformata. Din strafundurile fiintei, prin omul care a atins statutul de erou, darul pe care il obtine ca recompensa a calatoriei implinite in necunoscut, se revarsa in mod natural. Refuzul calatoriei sau a intoarcerii in lume, reprezinta sfarsitul existentei.

“Eroul cu o mie de chipuri” este o carte care isi poarta cititorul prin lumea fascinanta a eroilor, zeilor, dezvaluind sensurile profunde ale aventurilor lor. Este o lume care salasluieste in inconstientul fiecaruia dintre noi si a intregii umanitati, si care isi traieste viata independent de vointa noastra, dar care pune presiunea pe constient sa fie luata in seama si integrata.

Detalii despre carte si comenzi pe site-ul editurii Herald.