Vorbe mestesugite despre DAO

lansare herald daoUn eveniment editorial de exceptie are loc vineri, de la ora 19,00, la Libraria Carturesti Verona. Editura Herald lanseaza volumul “Vorbe mestesugite despre Dao” al unui clasic al Daoismului, Zhuangzi.

Aceasta lansare de carte este echivalenta cu o calatorie in timpuri de legenda, acele momente importante din istoria omenirii cand s-au conturat, pe diferitele meridiane ale globului, interogatiile fundamentale ale omului.

Invitati sa prezinte cartea si sa vorbeasca despre Dao sunt Luminita Balan – sinolog, dir. Institutul Confucius din Bucuresti, Su Yan – doctor in filologie, Tatiana Segal – sinolog, doctor in filosofie.

Pe cat de enigmatica este biografia autorului, pe atat de plina de mister este si istoria cartii ce-i poarta numele. Versiunea actuala, editata de Guo Xiang (? – 312 e.n.), unul dintre reprezentantii de seama ai miscarii neo-daoiste, dateaza din timpul dinastiei Han. In aceasta varianta, Zhuangzi are numai 33 capitole, din cele 52 cate erau mentionate in Han Shu (lucrare de la sfarsitul secolului I i.e.n.), impartite in trei sectiuni: neipian (“capitole interne”, I-VII, atribuite in mod traditional lui Zhuangzi), waipian (“capitolele externe” VIII-XXII, unde specialistii gasesc o interventie straina mai mare) si zapian (“capitole mixte”, XXIII-XXXIII, cu un evident caracter compozit). In ceea ce priveste primele sapte capitole (neipian), exegetii sunt de acord ca apartin unui singur autor, prin traditie Zhuangzi (tot asa cum cartea Dao de jingCartea despre Dao si virtute – este lucrarea lui Laozi). Opinia lor se intemeiaza pe faptul ca in cadrul lor Maestrul daoist isi expune principalele idei, stilul este unitar si nu se regasesc repetitii sau preluari. Informatii despre carte si comenzi gasiti aici.