freud

Testul lui Freud – o impostură!

freudCirculă de mai multă vreme pe FB acest articol, despre un presupus test psihologic al lui Freud. Că multă lume a avut comentarii apreciative, entuziasmându-se în fața rezultatelor, nu mă miră. Pentru că nevoia de auto-cunoaștere e mare și cam ce ”zboară liber” pe internet este preluat cu titlu de adevăr, fără urmă de îndoială.

Ce m-a mirat, însă, și mărturisesc că m-a și iritat este că printre cei care ”au apreciat și distribuit acest text sunt și studenți la psihologie sau chiar psihologi. Pot să înțeleg că mulți consideră că ”Freud e depășit”, deci de ce să se mai omoare cu firea să îl studieze. Dar informația din articol ține de cultura generală a celui care practică această meserie.


FREUD NU A LUCRAT CU TESTE în practica sa psihanalitică. Înainte de a dezvolta tehnica psihanalizei, Freud a folosit pentru o scurtă perioadă hipnoza. Dar niciodată nu a folosit teste. Este adevărat că tehnica psihanalitică se bazeaza pe asocierea liberă, așa cum este sugerată și de testul din articol, dar Freud nu a folosit sugestia ca tehnică. El chiar insista în fața pacienților săi să nu vină cu lecția pregătită de acasă, ci să-și lase gândurile să circule libere din momentul în care se așează pe divan și să le verbalizeze exact așa cum vin, fără restricții (cenzură).

Dacă Freud ar fi făcut vreodată un test, cu sigurnță nu ar fi fost atît de simplist. Simplu de aplicat, dar nu simplist. Pentru că o minte comleă, genială ca a lui, cu o capaitatea uriașă de asociere, nu s-ar fi mulțumit niciodată cu rezultatele oferite de acest tip de asociere ”liberă”.

În concluzie ”Freud e depășit”, dar suficient de puternic ca să se foloseacă unii sau alții de numele său sonor pentru a-și promova textele slabe și de a câștiga audiența internautică.