Luna în septembrie 2015

Harvest Moon on the RiseLuna în descreştere 1 – 13 septembrie

Răpciune începe cu Luna tranzitând Berbecul, formând o conjuncţie cu Uranus retrograd, având relaţii armonioase cu Marte şi Venus retrograd din Leu, dar formând o cuadratură cu Pluton retrograd din Capricorn. Primele zile ale lui septembrie sunt intense, din punct de vedere emoţional, şi tensionate. Înflăcăraţi de idei revoluţionare, de dorinţe de schimbare, dar mai ales de nevoi nesatisfăcute la timp, deci de frustrări, sub „protecţia” la îndemână a gândului „fac ce-mi place şi ce simt”, unii dintre noi se pot trezi că acţionează într-o manieră total nouă, nespecifică personalităţii proprii, în situaţii neobişnite sau chiar şi în cele care sunt aparent cunoscute. Există astfel tentaţia de a acţiona fără discernământ, fără a lua în calcul posibilele consecinţe. Partea bună este că alţii vor găsi în ei puterea de a învinge propriile limite, acţionând cu curaj atunci şi acolo unde nu s-ar fi gândit nici ei, nici cei din jur. Poate cea mai mare formă de curaj este aceea de a comunica ceea ce simt şi ceea ce îşi doresc, descoperind astfel că pot să facă acele lucruri pe care doar le fantasmau.

În acest interval, Luna parcurge zodiile cuprinse între Berbec şi Fecioară. Pe 3 septembrie, aflată în tranzit prin Taur, formează o Piramidă pe semne de Pământ, împreuna cu Soarele şi Jupiter aflaţi în Fecioară şi cu Pluton din Capricorn. Pentru că în acest început de lună zodiile de aer sunt slab aspectate, am putea lesne concluziona ca flexibilitatea nu este calitatea cea mai mare care iese în evidenţă. Însă, sunt potenţate atributele specifice Pământului. Astfel, putem observa cu uşurinţă, atât la noi cât şi la ceilalţi, determinare, dar şi încăpăţânare, consecvenţă, dar şi vederi înguste, organizare, dar şi obsesie, rigurozitate, dar şi rigiditate.

Următoarele zile, cât Luna se află în Gemeni, de unde formează un trigon cu Mercur din Balanţă, dar şi relaţii tensionate cu planetele din Fecioară, am putea spune că putem fi mai flexibili în gândire şi comunicare, dar şi mai superficiali în abordarea unor subiecte. Superficialitatea va fi, însă, sancţionată de diverse persoane investite cu un grad mai mare sau mai mic de autoritate, care nu vor ezita să pună accentul pe răbufnirile copilăreşti, să scoată în evidenţă lipsa de atenţie faţă de detalii şi vor căuta să aducă discuţiile în zona serioasă. Partea bună este că orice tip de observaţie ar putea primi cineva care scapă hăţurile gândirii şi lucidităţii, avântându-se cutezător în zona infantilismului, acestea, observaţiile, nu au tonul mustrător al unui părinte, ci mai degrabă tonul mobilizator al unui profesor, mentor uns cu toate alifiile.

Tranzitul prin domiciliu are aerul unei perioade de respiro, în care, fiecare în intimitatea proprie îşi poate reevalua gândurile, emoţiile, dar mai ales acţiunile, şi poate încerca să îşi direcţioneze energiile în scopuri practice. Nici chiar opoziţia cu Pluton nu poate atinge note negative intense, doar dacă nu există un nucleu depresiv puternic, care poate duce la acte lipsite de discernământ. Dar, per ansamblu, aceste zile pot fi unele pline de emoţii liniştitoare, de siguranţă afectivă, în care se pot descoperi noi resurse interioare necesare unor proiecte personale.

Între 9 şi 11 septembrie Luna se află în Leu, unde formează conjuncţii rând pe rând cu Venus, proaspăt revenită în mişcare directă, şi cu Marte, un sextil cu Mercur din Balanţă, dar şi o cuadratură cu Saturn din Scorpion. Dacă ar fi să mă exprim metaforic, sunt zile care pot fi trăite „ca în poveşti”. Cu singura menţiune că energia saturniană ne dezvăluie şi cum trăiesc eroii „fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Cu alte cuvinte, anumite relaţii de iubire pot începe să cearnă înflăcărarea adolescentină, şi să încerce să rămână cu valorile morale, spirituale, care determină durabilitatea relaţiei. Mulţi parteneri de cuplu pot avea intuiţii legate de consistenţa dovezilor de iubire, şi pot ajunge să discearnă între vorbele goale din declaraţii demne de replicile hollywoodiene, şi vorbele susţinute de fapte.

Luna Nouă în Fecioară – 13 septembrie

Pe 12 septembrie are loc ingresul Lunii în Fecioară, iar primul lucru pe care îl face este o conjuncţie cu Jupiter, şi împreună sunt în opoziţie cu Neptun retrograd în Peşti şi trasează un trigon la Pluton retrograd din Capricorn. Deja suntem sub efectul Lunii Noi şi putem simţi o nevoie acută de a face ordine, şi în exterior, dar mai ales în interior. Sub influenţa benefică, şi prea puţin exaltată a lui Jupiter, se poate spune că „hibele”, rănile, din structura personalităţii fiecăruia, pot deveni mai clare, şi, odată cu aceasta, să fie conştientizate şi soluţiile.

Conjuncţia la grad a luminariilor se formează pe 13 septembrie, la ora 9:40, ora României, în casa a XI-a. Ascendentul este în Balanţă, iar casa a XII-a este populată de Nodul Nord, Mercur, Iunona şi Lilith.

Acest eveniment astrologic vizează viaţa noastră socială, în sensul anturajului lărgit, până la cele mai îndepărtate cunoştinţe. Dar, totodată, are legătură şi cu activităţile pe care le depunem în folosul comunităţii, proiectele umanitare în care suntem implicaţi sau suntem invitaţi să fim implicaţi. Mesajul pregnant este cel legat de necesitatea de a nu sta izolaţi de ceilalţi, ci de a face parte activă din viaţa comunităţii. Este adevărat că elementele din casa a XII-a „trag” spre retragere din lume şi orientare spre viaţa initimă, spirituală, a comuniunii cu Dumnezeu şi spre practici spirituale, însă evenimentele exterioare nu lasă loc de manifestări individualiste. Dragostea faţă de ceilalţi şi capacitatea de manifestare a umanităţii sunt două aspecte ale fiinţei umane care definesc statutul de fiinţe superioare, înzestrare cu raţiune. Este important ca aceste două lucruri să fie prezente în fundalul minţii atunci când suntem puşi în situaţia de a alege să fim singuri sau în relaţie cu ceilalţi, indiferent de gradul de apropiere care există între noi.

Şi poate mulţi aşteaptă să citească această informaţie: da, Luna Nouă în Fecioară este un moment prielnic pentru a începe o cură de slăbire sau de detoxifiere.

Luna în creştere 14 – 28 septembrie

În această perioadă Luna străbate zodiile dintre Fecioară şi Berbec, amplificând emoţiile ivite în experienţele personale. Viaţa socială este activă, bogată, nu-i aşa, lumea se întoarce din vacanţă şi se aşează în jurul mesei şi deapănă istorii. În prima zi a intervalului Luna se află în Balanţă, în conjuncţie cu Nodul Nord şi cu Iunona, iar influenţa ei poate fi percepută ca o nevoie acută de socializare, de frumos, de viaţă artistică. Aşa cum este firesc, reîncepe şcoala pentru copii şi părinţi, dar şi viaţa mondenă, cu spectacole variate, pentru toată lumea. Cu alte cuvinte, atât această dată, cât şi următoarele două zile, sunt caracterizate de reluarea legăturii cu persoane dragi, cu prieteni şi colegi.

Pe 17 septembrie, Luna intră în Scorpion şi îi dă o mână de ajutor lui Saturn să se despartă corect din punct de vedere emoţional de această zodie şi să intre cu sentimentul datoriei împlinite în Săgetător. Cu alte cuvinte, la nivel individual, pot apărea stări de nelinişte, frică iraţională (fără fundament real, adică fără cauze exterioare clare, palpabile, raţionale), teamă acută de moarte, dar şi frică de intimitate şi de sărăcie. Partea bună este că, în astfel de situaţii, pe măsură ce creşte curajul (sub presiunea intensă a trăirilor interioare), deci capacitatea de a vorbi despre problemele personale, se găsesc şi căile de rezolvare, oamenii care pot să ofere soluţii. Adică, ultimile zile ale lui Saturn în Scorpion, susţinut şi de Lună, sau sub impulsul emoţiilor puternice, găsim curajul de a cere ajutor, dar mai ales disponibilitatea de a-l primi.

Pe 19 septembrie Luna, dimpreună cu Saturn, intră în Săgetător, demarând astfel un tranzit de doi ani care vizează reformularea principiilor de viaţă, adoptarea unor sisteme de referinţă adaptate la realitate, fără a ignora efectele asupra propriei lumi interioare, şi nu în ultimul rând, schimbarea filosofiei personale. În această zi conjuncţia Lună-Saturn formează o relaţie armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare, iar energiile puse în mişcare favorizează demersurile de renunţare la atitudini egoiste, individualiste, şi implicarea în acţiuni comune, cu una sau mai multe persoane.

Trei zile mai târziu Luna se află în Capricorn, în conjuncţie cu Pluton retrograd, în relaţie armonioasă cu Jupiter din Fecioară şi cu Neptun din Peşti, dar tensionată cu Uranus din Berbec. Am putea spune că sunt zile în care, cu răbdare, deci fără a acţiona la impuls, există posibilitatea realizării, a concretizării unor demersuri care, în funcţie de nevoile fiecăruia, ţin de viaţa personală sau de cea profesională. Se pot atinge cu uşurinţă obiective realiste, adaptate conjuncturilor de viaţă sau se pot găsi în mod spontan soluţii pentru situaţii aparent fără ieşire.

În zilele în care Luna tranzitează Vărsătorul, formează aspecte armonioase cu Soarele, Nodul Nord, Iunona, Lilith şi Mercur din Balanţă. Aceste aspecte favorizează comunicarea, dar şi discernământul şi capacitatea de a privi „în faţă” propriile temeri legate de relaţii şi parteneriate. Pot fi zile în care sunt conştientizate şi integrate fricile specifice zodiei Balanţă, anume teama de relaţii, de intimitate şi implicit de căsătorie. Cu alte cuvinte, poate creşte sentimentul asumării responsabilităţii pentru ceea ce fiecare aduce într-o relaţiei, atât bun, cât şi toxic.

Ca de obicei, tranzitul Lunii prin Peşti creşte nevoia interioară de linişte şi de detaşare de cele lumeşti, şi de creştere a interesului faţă de activităţile solitare şi spirituale. Cu menţiunea că, în prima zi a tranzitului, Luna formează o cuadratură cu Saturn din Săgetător, iar mai apoi, în conjuncţie fiind cu Neptun, se află în opoziţie cu Jupiter din Fecioară. Se prea poate ca simţul datoriei să apese conştiinţa, dar important este ca fiecare să îşi păstreze dreptul la clipele sale de linişte şi de izolare, şi să nu cadă în capacana întinsă de simţul datoriei faţă de lume.

Luna Plină în Berbec – 28 septembrie

Articol scris pentru revista Astrotext. Continuarea aici.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings